✨ Ramazan yazıları, videoları, dersleri, etkinlikleri için Ramazan dosyamızı inceleyin.

Ramazan Dosyası
MultimedyaVideo

Zorbalıkla Nasıl Başa Çıkarız? – Bilal Assad

Zorbalık, insanlık tarihinin her döneminin problemlerinden biri. Habil’le Kabil’den dünyanın son gününe kadar mücadele etmemiz gereken alanlardan biri. Eski zamanlarda belki sadece sözlü ya da fiziksel olan şiddetin yanına, bugün internetin büyük etkisi ile siber zorbalık, sosyal medya zorbalığı gibi birçok farklı alan da eklenmiş durumda. Bilal Assad bu videoda çocuk yaştan yetişkine kadar her insanın psikolojisini etkileyen hatta kendine zarar vermeye kadar götüren zorbalıkla nasıl başa çıkabileceğimiz hakkında bize tavsiyeler veriyor.

” Şu günlerde gördüğümüz en kötü şey, sanki bir kültürmüş gibi, insanların bir şey gördüklerinde, zorbalık olabilir, önlerinde herhangi bir felaket gerçekleştiğinde ilk düşündükleri “Aa bunu kayda almalıyım, facebooka koyarım bir sürü izlenme olur, YouTube’de viral olur.” Düşündükleri en son şey araya girmeli ve durdurmalıyım oluyor. Günümüzdeki bu kültür çok tehlikeli zararlı bir durum. Bu özellikle gençlerin sakınması gereken bir şey.

Ben buradan da daha ileri gitmek istiyorum. Problemin kökenlerine inelim. Okul bahçesinde yürüyordum ve çocuğuyla bir ebeveyn gördüm, çocuğuna parmağını şu çocuğa doğru salla, hadi diyordu.
Başka bir ebeveyn okulun park alanında çocuğunu alırken niye benim önüme park ettin … ? Git kendine şöyle böyle yap diye küfür ediyor. Estağfirullah. Beni affedin çünkü gerçeklik bu.

Rol model olarak büyüklerimize bakınca ya iletişim ve adaleti ya da zorbalığı ve güçlü olanın kazanmasını öğreniriz. Ormanda yaşamıyoruz. Ebeveynler ve öğretmenlerle başlıyor. Bir şey görürsek veya çocuk bize gelirse önce kendimize bakmalıyız. İkinci olarak yeni yol ve yöntemler araştırmalıyız, hem çocuklar hem büyükler için. Büyüklerin zorbalığa uğramadığını düşünmeyin, ebeveynler aileler zorbalığa maruz kalabilir. Bazen çocuklar aile içinde bu davranışları görür, baba kardeşiyle veya anne teyzeyle konuşmaz belirli kişileri dışlarlar çocuk bunları görür. Bu negatif bir duruma yol açar. Pozitif olması için insanların sorunları çözmeye çalışması gerekir, bazen bir şeyler yanlış gidebilir, nasıl düzeltebilirim, konuşalım iletişim kuralım. Belki aynı şeyi düşünmüyoruz belki yanlış anlaşılma var belki de biz yanlış anladık. Ben iletişimi tavsiye ediyorum. ”  – Bilal Assad

Benze Yazılar

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu